Страници

ДАЙ СИ ШАНС

Заешко месо - рекордьор сред месата по съдържание на белтъчини

Със своите изключителни хранителни качества заешкото месо е алтернатива за здравословно и диетично хранене.
По съдържание на белтъчини заешкото месо държи рекорда спрямо останалите видове месо. Белтъчините в заешкото месо са - 22%, в свинското - 13,8%, в говеждото - 10%, в телешкото - 19%, в овчето - 14%, в пилешкото - 19%, в пуешкото - 21%. Заешкото месо превъзхожда останалите видове месо и по съотношение на пълноценните и непълноценните белтъчини. Усвояването на белтъчините на заешкото месо в човешкия организъм е 90%, докато за другите видове месо е максимум 64%. Заешкото месо е бедно и на мазнини. Сравнено с останалите видове месо и тук има най-добри показатели. Мазнините в заешкото месо са - 5%, в пилешкото - 16%, в телешкото - 21%, в свинското - 33% , в овчето - 27%, в пуешкото - 22%. С изключение  на кравето мляко  заешкото месо съдържа  най-малко холестерин от всички храни от животински произход. В един килограм заешко месо се съдържа от 220 до 250 мг. холестерин, за сравнение в пилешкото месо е от 360 до 1000мг. в свинското е от 580 до 1300мг. в телешкото от 375 до 840 мг. Поради ниското съдържание на холестерин заешкото месо е препоръчително за  консумиране от хора  страдащи от проблеми със сърдечносъдовата и храносмилателната система и съпътстващите ги заболявания, като  високо кръвно налягане, болести на черния дроб и жлъчката, затлъстяване, гастрит, атеросклероза и други проблеми които пречат на човек да води пълноценен и здравословен начин на живот.

 ПРАКТИЧНИ РЕЦЕПТИ ЗА ЯСТИЯ ОТ ЗАЕШКО МЕСО

                      СУПА ОТ ЗАЕК
Продукти: предната част на един заек, 1 морков, 1 глава лук, 1 зелена чушка, 3/4 к. чаша ориз, магданоз, сол, чер пипер, 50 мл. олио, 1 яйце, 1 с.лъжица кисело мляко.
Приготвяне:  нарязваме заешкото месо на малки парчета, заливаме го със студена вода и го слагаме да ври на умерен огън. След като заври обираме пяната и слагаме нарязания лук, морков, чушка , сол и олиото. След като се свари месото прибавяме измития ориз и доваряваме супата, накрая прибавяме и нарязания на дребно магданоз. Застройваме супата с разбито яйце заедно с киселото мляко и подправяме на вкус с оцет и смлян чер пипер.

                     ЗАЕШКО С БЯЛО ВИНО
Продукти: един килограм заешко месо, 4 с.л. растителна мазнина, 1,5 ч.чаша бяло вино, 1 ч.чаша ориз, 5-6 скилидки чесън , 1 връзка магданоз, 1 с.л. брашно, 2 л. олио, 1 дафинов лист, 7-8 зърна чер пипер, сол на вкус.
Приготвяне: нарязваме месото на порции , посоляваме го на вкус и го запържваме в мазнината до зачервяване. Така приготвеното месо поставяме в глинен или огнеупорен съд,  поръсваме с магданоз, заливаме с виното и слагаме черния пипер,чесъна и дафиновия лист, задушаваме 50 минути на умерен огън. Размиваме брашното с малко вода и го прибавяме към ястието. Отделно сваряваме ориза с 2 с.л. олио и 2,5 ч.чаши вода , малко сол и 4-5 зърна чер пипер. Сервираме порции от месото с малко сос и гарнираме с варения ориз.

                      ЗАЕШКО ЗАДУШЕНО
Продукти: около 1,5 кг. заешко месо, 125 гр. краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2 ч.чаши прясно мляко, 1 глава лук, чер пипер на зърна, дафинов лист, магданоз и сол на вкус.
Приготвяне: месото се нарязва на порции посолява се на вкус и се овалва в брашното, така приготвените порции се изпържват в мазнината, добавя се нарязаната глава лук да се задуши и след това се добавят останалите продукти. Налива се 1 ч.чаша вода и съда се затваря плътно, може да се сложи във фурна или направо върху котлона, задушава се 1,5 -2 часа.

                      ЗАЕШКО  СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
Продукти: около 1,5 кг. заешко месо, 5 с.л. олио, 5-6 скилидки чесън, 1 буркан гювеч, 4-5 картофа, 1 буркан гъби, чер пипер на зърна , сол и босилек /магданоз/.
Приготвяне: нарязваме месото на порции и го нареждаме в тавичка, посоляваме  на вкус със сол   и  поръсваме с босилек, слагаме и скилидките чесън и зърната чер пипер и олиото, наливаме 2 ч.чаши вода покриваме тавата с фолио и печем 1 час в силна фурна. Нарязваме картофите на кубчета, и ги смесваме с гювеча и гъбите, изсипваме сместа въху месото и печем под фолиото още 40 минути.

                   ЗАЕШКИ ШИШЧЕТА
Продукти: 1 кг. заешко обезкостено месо, 200 гр. бекон, дребен лук, лимонов сок, соев или уни сос, сол, чер пипер.
Приготвяне: нарязваме месото на дребни кубчета, поставяме го в недълбок съд и го овкусяваме със солта, черния пипер, лимонов сок, уни или соев сос и една глава лук нарязян на дребно. Така приготвеното месо поставяме за 1 час на хладно, след това  на шишче нижем парче месо, парче лук / ако е арпаджик може и цяла глава/ и парченце бекон. Печем на скара и поднасяме с гарнитура от задушен грах, моркови или картофи.

                    ПАНИРАНО ЗАЕШКО МЕСО
Продукти: 1 заек около 2 кг., растителна мазнина, 3 яйца , брашно, сол, чер пипер, соев или уни сос, дафинов лист.
Приготвяне: обезкостяваме заека и нарязваме месото на не много големи парчета. Слагаме ги в тенджера под налягане, посоляваме и слагаме няколко зърна чер пипер и 1  дафинов лист и ги сваряваме за около 40 м. След като се свари месото го изваждаме и го овкусяваме със соев или уни сос и  малко смлян чер пипер. Разбиваме яйцата и панираме месото /първо топим в брашно, след това в яйце и пак в брашно/ пържим в маслена баня да получаване на златиста коричка.

                    ЗАЕШКИ КЕБАП
Продукти: заешко месо от рибиците, 2 глави лук, растителна мазнина, сол и смлян чер пипер.
Приготвяне: нарязвяме месото на малки кубчета, и го слагаме да се пържи в сгорещената мазнина, посоляваме със сол и чер пипер,след като месото се запържи и добие светъл загар, прибавяме лука нарязан на филийки и пържим още около 5 минути.

                     ЗАЕШКИ РУЛАДИНИ
Продукти: 2 заешки бутчета, сол, смлян чер пипер, соев или уни сос, 1 к.ч. бяло вино, 50 г. кашкавал, 50 гр. бекон, 2 кисели краставички, 2 с.л. брашно, 50 мл. олио, 1ч.ч. топла вода.
Приготвяне: обезкостяваме бутчетата, като внимаваме да не разкъсаме месото, след което с дървено чукче го начукваме леко да се сплеска ида се получат два големи шницела. Посоляваме със сол и чер пипер и заливаме с бялото вино и уни соса, оставяме на хладно за около час. Нарязваме кашкавала, бекона и киселите краставички на лентички и ги нареждаме от единия край на месото, завиваме на руладина и края забождаме с клечки за зъби за да не се разпилее. Овалваме руладините в брашно и ги пържим в сгорещено масло от всички страни до зачервяване, след това ги нареждаме в тавичка наливаме 1ч.ч. топла вода и печем около 30 мин. По желание накрая може да се настърже отгоре малко кашкавал и да се запекат само на горния реотан на фурната. Поднасяме ги  нарязани на филийки и гарнирани с варени картофи или задушени зеленчуци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар