Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.
ПРОДУКТИ
12 пъдпъдъка
1 килограм лук
1 бира от 330 мл
200 мл вода
100 мл зехтин/олио
1 ч.л. сол или на вкус
черен пипер, магданоз
1 с.л. царевично нишесте или брашно
препечени филии хляб или сухар
Дивечовото месо е жилаво и му е нужна предварителна обработка като мариноване и изкисване. Сега е ловният сезон за пернат дивеч. Това не пречи пъдпъдъци и фазани да се готвят през цялата година, тъй като месото може да се съхранява доста дълго във фризер. И големите хипермаркети вече предлагат дивеч, пише ни Пепа Стоева - дизайнер от Ст. Загора, чийто съпруг е авджия. Тя има и свой кулинарен блог, наречен "Храната на мой'те канибали".
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пъдпъдъците се почистват, измиват и подсушават. Лукът се нарязва на едри полумесеци и поставя на дъното на дълбока тенджера. Върху него се нареждат пъдпъдъците, посоляват се, прибавя се зехтинът/олиото, бирата и водата.
Включва се и щом клокне, се намалява степента на котлона на най-слабо. Оставя се така да поври 1 - 1,5 ч - до омекване на месото. Нишестето/брашното се размива с малко вода и изсипва с бъркане в ястието, за да сгъсти останалия сос.
На дъното на чиния се поставят няколко лъжици лук и сос, поръсва се със ситно нарязания магданоз. Нареждат се отгоре по 2-3 пъдпъдъка и резени от препечените филии.