Начало За нас Реклама Контакти

Яребици със сос от боровинки и пюре с целина

Снимка за Яребици със сос от боровинки и пюре с целина
90
Време за приготвяне: 90 мин. + мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

„I smell something...familiar... something dangerous... something breakfasty...“, шепти Антонио Бандерас като гласа на анимационния Котарак в чизми. И макар да има предвид яйчения Хъмпти Дъмпти, думите му спокойно може да се отнасят и за дивечовия деликатес, с който приказният котешки прототип чревоугодно спечелва благосклонността на феодалния владетел. Разбира се, за един крал е съвсем нормално да закусва яребици.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за маринатата:
  2. 1 ч. ч. вермут
  3. 3 стръка мащерка
  4. 1 ч. л. захар
  5. 2 с. л. олио
  6. 2 резена лимон
  7. за яребиците:
  8. 4 яребици
  9. 50 г бекон, ситно нарязан
  10. 1 глава червен лук, ситно нарязана
  11. 4 резена прошуто
  12. 4 стръка розмарин
  13. 1 зелена ябълка
  14. 100 г меко масло
  15. 100 г червени боровинки
  16. 1-2 с. л. кафява захар
  17. 100 мл червено вино
  18. за пюрето с целина:
  19. 300 г целина, нарязана на кубчета
  20. 300 г картофи, нарязани на кубчета
  21. 50 мл горещо прясно мляко
  22. 2 с. л. масло
  23.  сол и зелен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Всички съставки за маринатата се смесват, слагат се да заврат, охлаждат се и почистените птици се слагат вътре, накисват се добре и се оставят плътно затворени в хладилника за поне 24 часа. Подсушават се.

  2. 2.

    Беконът се слага в загрят тиган и се разбърква 2-3 мин., докато се зачерви. Добавя се лукът и се разбърква на умерен огън 3-4 мин. Охлаждат се. Разбъркват се с половината от мекото масло.

  3. 3.

    Птиците се обтриват със сол и бял пипер. Пръстите се прокарват внимателно между кожата и гърдите на яребиците. Гърдите се покриват с маслената смес и кожата се опъва отгоре.

  4. 4.

    Във вътрешността на всяка птица се поставят по стрък розмарин и резен ябълка. Връзват се крачетата. На гърдите на всяка яребица се слага по един резен прошуто и се овързват с бял памучен конец. Слагат се в тиган с останалото загрято масло да се зачервят от всички страни. Преместват се в тавичка, намазват се с останалото масло и се запичат 20 - 30 мин. на 200° С. Слагат се на топло да постоят поне 10 мин. преди сервиране.

  5. 5.

    Соковете от печенето се прецеждат в тиган. Добавя се виното и сосът се оставя да се редуцира наполовина. Слагат се боровинките и захарта. Разбърква се, докато се сгъсти. Подправя се със сол и зелен пипер на вкус.

  6. 6.

    Целината и картофите се сваряват заедно в подсолена вода, докато омекнат. Прецеждат се и се слагат в тиган на котлона, докато изсъхнат. Сипва се млякото и зеленчуците се намачкват на пюре. Посолява се и се разбърква с маслото.

  7. 7.

    Яребиците се поднасят със соса и с пюрето с целина.


Подходящи типове вина
Септ. 2012
Коментари